442 artikler i vinleksikonet
A B C D E F G H I J K L M N P Q R S T U V Y
D

Vinleksikon Frankrig

De primeur
Fransk
Som nouveaux, der angiver en ung vin der skal drikkes ung, fx Beaujolais Nouveau.

Débourbage
Fransk
Klaringsmetode ved fremstlling af hvidvin, hvor bundfaldet adskilles fra den ugærede most.

Dégorgement
Fransk
Den del af processen for fremstilling af Champagne, hvor bundfaldet fryses og fjernes. Læs mere under Champagne.

Demi
Fransk
Betyder halv - benyttes ofte til mousserende vine, for at angive en halvsød vin, altså demi sec.

Demi-Sec
Fransk
Tørhedsgrad for mousserende vin, hvor der skal være mellem 33 og 50 gram sukker pr. liter.

Dépôt
Fransk

Dom Pérignon
Fransk
Champagne produceret af Moët et Chandon, der er navngivet efter munken Dom Pérignon, der menes at have opdaget metoden bag Champagne. Dom Pérignon er i dag blandt verdens dyreste.

Domaine
Fransk
Samme betydning som Château og Clos der betyder vingård eller ejendom. Benyttes primært i Bourgogne.

Den mest prestigefulde producent i Bourgogne, som ligger i Vosne-Romanée. Forkortes ofte blot som DRC. Vingården ejes af Villaine og Leroy og producerer kun Grand Cru vin, én hvidvin, Le Montrachet, o...

Dosage
Fransk
En mixtur af sukker og alkohol, som tilføjes til Champagne og andre mousserende vine, før de hældes på flaske. Andelen af sukker i siruppen afgør sødhedsgraden af den færdige vin. Se mere under Champa...

Douce Noire
druesort
Synonym for Dolcetto.

Doux
Fransk
Tørhedsgrad for mousserende vin, hvor der skal være mere end 50 gram sukker pr. liter.

DRC
Fransk
Kendte initialer for nogle af verdens fineste og dyreste rødvine fra Domaine de la Romanée Conti.

Durif
druesort
Druesorten Durif er navngivet efter botanisten François Durif fra Montpellier universitet.Han opdagede druesorten i en vinmark med Peloursin. DNA undersøgelser har...

Eau de Vie
Fransk
Fransk brandy der betyder livets vand. Bruges især om frugtbrændevin eller Marc.

Échezeaux
appellation
De bedste er fantastiske, men når ikke samme kompleksistet som Grands Echezeaux. Grand Cru.

Élevage
Fransk
Lagring af vin efter gæring, typisk på fad men kan også være i ståltank.

Salg af nyeste årgang af en vin. Ofte sælges vinene adskillige år før de hældes på flaske, dvs. man skal købe en given vin flere år før man kan smage den. Prisen afhænger af hvad særligt indbudte vins...

Entre-Deux-Mers
appellation
Entre-Deux-Mers er et stort område, som står bag hovedparten af Bordeaux' tørre hvidvine.

Ermitage
Fransk
Historisk navn for Hermitage i Rhrône.