vinlex.dk
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > A

Aroma

En vins duft eller næse. Ordet aroma benyttes ofte om unge vine, mens der om ældre vine benyttes termen bouquet. En vins aroma kan opdeles i primære, sekundære og tærtiære dufte. De primære aromaer arves fra druesorten, mens de sekundære aromaer og tærtiære aromaer udvikles i takt med at vinen modnes og udvikles. Det betyder også, at mange aromaer først udvikles sent i modningsprocessen, hvorfor vinens næse ikke bliver særligt udviklet i år, hvor der ikke er tilstrækkeligt med sol. Aromafaktorerne er forskellige fra druesort til druesort, så nogle sorter er mere egnet til et køligt klima end andre og har derfor nemmere ved at udvikles sin aroma i fx Europa frem for den Nye Verden og vice versa. Andre sorter peaker aromamæssigt på et givent punkt, hvorefter den forsvinder igen. Det er derfor vigtigt at høste på det korrekte tidspunkt, for at maksimere en vins aroma.

Nedenfor vises aromahjulet, som beskriver aromaer i tre niveauer, hvor den overordnede gruppe vises nærmest centrum: