1868 artikler i vinleksikonet
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Æ Ø Å
X

Vinleksikon

Xarel-lo
druesort
Xarel-lo er udbredt i det nordøstlige Spanien og giver det fundament af tyngde, kraft og alkohol, som understøtter en god Cava.

Xenérico
Spansk
Blandede druer.

Yakima Valley
appellation
Det oprindelige vinområde i Washington. Laver mage gode vine, men får hård konkurrence fra nye områder.

Yarra Valley
appellation
Klimaet i Yarra Valley er køligere end Bordeaux, men varmere end Bourgogne. Det er gode betingelser for Pinot Noir og Chardonnay, der derfor dyrkes i stor stil. Det er dog de mousserende vine der er m...

Ycoden-Daute-Isora
appellation
Appellation under De Kanariske Øer.

Yecla
appellation
Er først for nylig begyndt at producere moderne vin. Vinene er billige og fyldige, men ikke komplekse - endnu.

York Mountains
appellation
Appellation under San Luis Obispo County.

Yountville
appellation
Klimaet i Yountville er køligt, hvilket kræver at markerne nøjes udvælges, for at finde de steder hvor Cabernet Sauvignon kan få nok sol til at blive rigtig moden,...

Yquem
Fransk
Yquem er et vinslot i Sauternes, der er klassificeret som 1. Cru. Det er den absolut mest kendte, berømte og kostbare søde vin der fremstilles i Bordeaux og dermed også verden. Udbyttet er meget lavt...

Zagarolo
appellation
Zagarolo producrer stort set intet vin længere.

Zalema
druesort
Zalemas særkende er at den oxiderer hurtigt. Producerer ganske milde vine. Dyrkes i Huelva og Sevilla.

Zinfandel
druesort
Hvis USA har en nationaldrue, er det Zinfandel. Lighedstrækkene til den Italienske Primitivo drue er dog så stort, at der i mange år har kørt en diskussion om hvorvidt de to er ens. ...

Zweigelt
druesort
Zweigelt er en krydsning af Sankt Laurent og Blaufränkisch. Det er østrigs mest plantede røde druesort, der yder godt og trives i det kølige klima.

Synonym for Grüner Veltliner.

Kendes også som pourriture noble i Frankrig, Edelfaüle i Tyskland, muffa i Italien og nogle gange blot som botrytis. Ædel rod benyttes om druer der er angrebet af svampen Botrytis cinerea. De bliver h...

Æggehvider er den traditionelle metode til klaring af vin. Det er en meget skånsom metode, som udelukkende benyttes til rødvine. Den er især udbredt i Bordeaux. Der benyttes 1 æggehvide pr. 25-50 lite...

For at kunne kalde sig økologisk vindyrker skal et økologisk regelsæt være fulgt i mindst 36 måneder. Det er blandt andre regler om, at der ikke må benyttes kunstgødning, i stedet må der benyttes komp...

Ønofil
Ønofil betyder vinelsker.

En ønolog er en vinmager som er universitetsudannet i ønologi. De fleste moderne vinhuse benytter i dag en ønolog, enten fastansat eller som konsulent. Oprindeligt blev en ønolog kun benyttet til vinf...