Vinlande > Frankrig > Bourgogne > Beaujolais
Vine og anmeldelser
Vine fra Beaujolais
0 vine til salg fra 0,00 kr.
Anmeldelser fra Beaujolais
Der er 3 vinanmeldelser.
Årgangstabel Beaujolais

12
11
10
09
08
07
06
05
04
03
02
01
00
99
98
97
96
95
94

Beaujolais (AOC)
Appellationer

Kort over vinregion Beaujolais
Bourgogne

Beaujolais er kvantitativt en væsentlig region i det østlige Frankrig, der reelt hører under Bourgogne. I nogle år, produceres der mere vin i Beaujolais, end i resten af Bourgogne. Beaujolais er dog ikke en billig Bourogne, forskellene på klima, topografi, jordbund og druesorter er nemlige store, så slægtskabet reelt kan reduceres til ren geografi. Stilmæssigt laves der lyse og lette vine i Beaujolais, der er frugtige og saftige, stik modsat af hvad der ellers er moderne for tiden, nemlig intense og fadlagrede vine. Stort set al vinen er rød, fremstillet på den blå sort Gamay. Der laves dog også små portioner hvidvin og rosé på Chardonnay og Aligoté.

Beaujolais har altså altid stået i skyggen af de rigtige Bourgognevine. Det kan skyldes tre ting: Dels laves Beaujolais på druesorten Gamay, mens rød Bourgogne laves på Pinot Noir, dels har Beaujolais ikke den samme elegance eller gemmepotentiale og endelig koster Beaujolais nærmest ingenting i forhold til en anstændig Bourgogne. At Beaujolaisvine er billige, er kun en god ting for forbrugeren. Men ofte hænger prestige og pris sammen, og der nyder Beaujolais ikke samme høje prestige som de andre vine fra Bourgogne. Beaujolais skal drikkes ung og egner sig særdeles godt som alternativ til hvidvin eller som ledsager til fisk.

Klassificering af Beaujolais

Cirka halvdelen af vinene sælges som Beaujolais AOC.

  • Cru Beaujolais - de 10 cru'er er meget forskellige og alle gode.
  • Beaujolais Villages - står for 25% af al Beaujolais. De kan drikkes.
  • Beaujolais AOC - den overordnede appellation, som ikke er dækket af andet.
Foruden de tre trin, er der to andre overordnede appellationer: Beaujolais Nouveau, som er årets nyeste høst og Beaujolais Supérieur, som skal have en lidt højere andel af alkohol.

Prisforskellen på en almindelig Beaujolais og en Beaujolais Villages er ikke stor, så ingen grund til ikke at ofre lidt ekstra, da vinene ofte er markant bedre. Skal der være mere tyngde i vinene, er 10 områder blevet ophøjet til Cru-status og må bære sit eget navn på etiketten. De 10 Cru vine adskiller sig alle fra hinanden, nogle mere end andre, men de har alle en generel høj kvalitet og prisen er stadig under en anstændig Bourgogne.

Druesorter i Beaujolais

Aligoté, Chardonnay, Gamay, Melon de Bourgogne