4 artikler og vine med høst fundet.

Høst

Høst
Første skridt af vinproduktionen er plukning af druerne. Det kan ske ved håndkraft eller af maskiner. Manuel høst er markant dyrere men giver til gengæld en mere ensartet høst, hvor hver enkelt klase kan udvælges og hvor stilke, grene, blade, dyr etc. kan undgås. Omvendt har en automatiseret høst den fordel, at høsten ikke strækker sig over mange dage eller uger – en betydeligt faktor i kolde egne, hvor vejret pludselig kan slå om.

En god høst
  • Druerne har tilpas syre
  • Druerne har tilpas sukker
  • Vejret har været stabilt
En dårlig høst
  • Druerne har for meget syre
  • Druerne har for lidt sukker
  • Vejret har været hårdt
Høsttidspunktet afgøres typisk af sukker- og syreindholdet i druerne. I det køligste Europa spiller kalenderen dog også ind, for jo tættere vi kommer på efteråret, jo større er risikoen for voldsom regn, hagl eller i værste fald frost. Et voldsomt klima kan ødelægge hele årets høst og dermed indtjening. Vinbonden står derfor i et dilemma, skal han være på den sikre side, og plukke druerne mens vejret er godt, men hvor druerne ikke er fuldt modne, eller skal han se vejret an og håbe på, at druerne modner perfekt. En dårlig årgang er netop defineret ved dette valg – hvis vejret er perfekt, er der ikke noget dilemma. Dette valg træffes individuelt, derfor kan der være stor forskel på de forskellige producenters vine, også i dårlige årgange!
Andre artikler med 'høst':
Høstudbyttet angiver, hvor meget frugt, dvs. druer, der høstes pr. enhed. Enheden er typisk hl./ha., dvs. hektoliter pr. hektar. Frugten omdannes til vin, så tallet siger noget om, hvor meget vin, der...

Grøn høst
Afklipning af endnu ikke modnede drueklasser, for at begrænse den enkelte vinstoks høstudbytte.

Automatiseret høst med maskiner blev introduceret i 1960'erne og er blevet forfinet lige siden. Der er klare økonomiske fordele i at benytte maskiner til høsten, men der er delte meninger om resultate...