A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Æ Ø Å
Artikler > G

Geografi og klima

Nu er de færreste vinbønder der har muligheden for frit at vælge et land, men lad os for et øjeblik antage at vi har. Uanset hvilket land der tages udgangspunkt i, er det sådan set de samme gunstige forhold der ledes efter. Det gælder om at finde det stykke jord, som har de mest gunstige forhold af sol, vand og varme. Det er ikke i sig selv nok at de tre ting er til stede, de skal også være det i de helt rigtige mængder. Der må hverken være for varmt eller for koldt, men temperaturen må meget gerne svinge i takt med dagen, så druerne afkøles om natten og opvarmes om dagen.

Afgørende faktorer for klimaet
  • Bredde- og længdegrad
  • Placering ift. kyster og søer
  • Højden over havets overflade
Det de færreste steder på jorden, hvor alle tre dele er perfekt fordelt. I Nordeuropa, hvor vi finder Tyskland og det nordlige Frankrig, herunder Bourgogne, er temperaturen til den kølige side. Samtidig lurer hård vind, kraftig nedbør, hagl og sågar frost, altid om hjørnet. I Sydeuropa finder vi Spanien, der sammen med Sydamerika, Australien og Sydafrika, ikke har problemer med for lidt varme, her er problemet ofte det modsatte. Vejret er for varmt og der falder jævnligt for lidt nedbør.

Alle disse klimatiske forhold skal vinbonden forsøge at kompensere for og udnytte. Ved at plante vinstokken adskillige hundrede eller tusinde meter over havet, kan temperaturen sænkes betragteligt. Ved at anlægge vinmarker ude ved kysten, kan der nydes godt af havets lavere temperatur og kølige vindstrøg. Kunstvanding kan kompensere for manglende nedbør. Er der til gengæld for lidt sol, kan vinstokkene plantes på sydvendte skråninger. Det giver flere solskinstimer end en fladere mark. Vinmarkens geografiske placering og mikroklima har altså kolossal betydning for, om de rette forhold for vindyrkning er til stede.