vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > S

Sauvignon Blanc

FAKTASauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er sammen med Chardonnay to af de største grønne sorter. Lige så store de er, lige så forskellige er de. Traditionelt siger man, at de klassiske og største vine på Sauvignon Blanc kommer fra Loire dalen i Frankrig, nærmere bestemt fra Sancerre og Pouilly-Fumé. Det synspunkt bliver i dag kraftigt udfordret af vinene fra New Zealand. Selvom New Zealand kun har lavet vine på Sauvignon Blanc i 25-30 år, hvilket nærmest er pionerarbejde i forhold til Frankrig, har de på rekordtid formået at få fortryllende dråber ud af sorten.

Forskellene mellem Chardonnay og Sauvignon Blanc er store. Chardonnay er plantet over stort set hele verden, er let at tilpasse lokale forhold og går fra tørre vine til fede med tropisk smag. Sauvignon Blanc er også plantet mange steder på kloden, men kun de færreste steder opnås interessante steder. Sauvignon Blanc skal have sol, men bestemt ikke for meget, hvilket stort set udelukker de oversøiske lande, med mindre de bedste marker benyttes. Smagen og duften af Sauvignon Blanc er tør, frisk og mineralsk - syren er helt essentiel.

Vinificering: Smagen af Sauvignon Blanc afhænger af mere end blot klima og terroire. Druernes behandling og fremstilling af kælderen har også stor indflydelse på det færdige resultat. I Frankrig gæres mosten, uden kontakt til druerne, ved relativ høj temperatur (16-18 grader), for at minimere aromaerne af tropisk frugt, som især de oversøiske lande efterstræber. De ofte meget markante tropiske toner, skyldes altså ikke bare det varmere klima, men er noget der kan styres i kælderen. I stedet opnås i Frankrig mineralske aromaer. Anderledes er metoden i New Zealand. Nærmest ved et uheld fik druerne lov til at gære med i op til et døgn, hvilket gav vinene en helt ny dimension, hvor duften af stikkelsbær, hø og asparges pludselig kom tydeligt frem.