Druesort Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc
Oprindelig druesort:
Sauvignon Blanc

Farve:
Grøn

Oprindelsesland:
Frankrig

Primære område:


Karakteristika
Syre:

Garvesyre:

Bitterhed:

Sødme:

Fylde:

Alkohol:

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er sammen med Chardonnay to af de største grønne sorter. Lige så store de er, lige så forskellige er de. Traditionelt siger man, at de klassiske og største vine på Sauvignon Blanc kommer fra Loire dalen i Frankrig, nærmere bestemt fra Sancerre og Pouilly-Fumé. Det synspunkt bliver i dag kraftigt udfordret af vinene fra New Zealand. Selvom New Zealand kun har lavet vine på Sauvignon Blanc i 25-30 år, hvilket nærmest er pionerarbejde i forhold til Frankrig, har de på rekordtid formået at få fortryllende dråber ud af sorten.

Forskellene mellem Chardonnay og Sauvignon Blanc er store. Chardonnay er plantet over stort set hele verden, er let at tilpasse lokale forhold og går fra tørre vine til fede med tropisk smag. Sauvignon Blanc er også plantet mange steder på kloden, men kun de færreste steder opnås interessante steder. Sauvignon Blanc skal have sol, men bestemt ikke for meget, hvilket stort set udelukker de oversøiske lande, med mindre de bedste marker benyttes. Smagen og duften af Sauvignon Blanc er tør, frisk og mineralsk - syren er helt essentiel.

Vinificering: Smagen af Sauvignon Blanc afgænger af mere end blot klima og terroire, også behandlingen og fremstillingen af vinene, har stor betydning. I Frankrig gæres mosten, uden kontakt til druerne, ved relativ høj temperatur (16-18 grader), for at minimere aromaer af tropisk frugt, som især de oversøiske lande efterstræber. I stedet opnås mineralske aromaer. Anderledes er metoden i New Zealand. Nærmest ved et uheld fik druerne lov til at gære med i op til et døgn, hvilket gav vinene en helt ny dimension, hvor duften af stikkelsbær, hø og aspages pludselig kom tydeligt frem.

Duftnoter for Sauvignon Blanc

Stikkelsbær, Asparges, Hø, Flintesten, Hyldeblomst, Kiwi, Grøn peber, Solbærblad, Melon, Hvid fersken, Nektarin

Vinregioner med Sauvignon Blanc

Der er 82 vinregioner hvor Sauvignon Blanc dyrkes, klik på landet for at se dem:

82 distrikter
22 distrikter
11 distrikter
10 distrikter
9 distrikter
8 distrikter
7 distrikter
6 distrikter
5 distrikter
4 distrikter

Synonymer for Sauvignon Blanc

(Loire)
(Californien)
(Tyskland)
(Tyskland)
(Italien)