vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > O

Opbevaring af vin

Vin skal opbevares korrekt, hvis den skal holde sig sund og udvikle sig i en gunstig retning. Vine bør ideelt set opbevares i en mørk og kølig kælder med konstant temperatur, uden vibrationer, damp og lugte. I bedste fald skal vinene opbevares ved 12 graders celsius.

FAKTAOptimal opbevaring af vin
  • Konstant temperatur på 12 grader
  • Mørke
  • Ingen vibrationer
  • Ingen markante lugte
  • Høj luftfugtighed, 75 %
  • Køb vinen fra kilden
Desværre er det de færreste der har et rum med alle disse karakteristika og heldigvis kan mindre også gøre det, selvom det ikke er optimalt. Der er adskillige eksempler på gamle Bordeaux-vine, der har overlevet 20 og 30 år i et klædeskab, hvor sommertemperaturen nærmer sig de 20 grader, men det er bestemt ikke uden risici.

Det er vigtigt at vinene ligger fysisk stille, da rystelser og vibrationer forpurrer udviklingen. Rystelser skabes typisk af elektriske apparater, fx et køleskab eller en fryser, hvor kompressoren tænder og slukker konstant, hvilket kan forplante sig til gulv og vægge. Endnu værre er centrifugen fra en vaskemaskine, som mange har stående i en kælder, ikke langt fra vinreolen.

Nu hjælper alle disse råd ikke meget, hvis vinen købes på auktion og allerede har været rundt om Jorden et par gange. Så hvis man påtænker at skulle lagre en vin i 20-30 år, bør man købe den direkte fra producenter eller importøren.

Temperatur

FAKTATemperaturs påvirkning af vin
  • Jo lavere temperatur, jo langsommere udvikler vinen sig
  • Langsom udvikling giver en mere kompleks vin
  • 12 grader er den ideelle temperatur
  • 18-20 er skader ikke vinen, men den udvikler sig hurtigere
  • Over 20 grader skader vinen og den bør drikkes ung (< 10 år)
  • Hvidvin skal drikkes indenfor 1-2 år ved +20 grader
Hvis en vin skal opbevares i 10 år eller flere, skal temperaturen være under 18 grader. I værste fald må den snige sig op til 20 grader, men jo tættere på de 12 grader, jo bedre og længere levetid har vinen. Overstiger temperaturen 21 grader forkortes vinens levetid markant og den bør drikkes inden den fylder 10 år. Hvidvine bør ikke opbevares mere end 1-2 år under disse forhold.

Der er en direkte sammenhæng mellem temperatur og udviklingshastighed. Jo højere temperatur, jo hurtigere udvikler vinen sig. Dette kendes også fra andre madvarer, fx frugt, som holder sig frisk, spændstig og saftig i længere tid, hvis det opbevares i et køleskab fremfor stuetemperatur. Nu er formålet jo at vinen skal udvikles sig, så kan man ikke bare skyde genvej ved at hæve temperaturen? Desværre ikke. Jo langsommere udviklingen sker, jo mere kompleks udvikler vinen sig. Læs mere under lagring.

Luftfugtighed

Luftfugtighed
  • Luftfugtigheden bør være mellem 70-75 %
  • Over 75 % får etiketterne til at smuldre
  • Under 40 % får korkpropper til at smuldre og ødelægger vinen
Luftfugtigheden spiller også en rolle. Dels har den betydning for etiketterne, der simpelthen rådner, hvis luftfugtigheden er for høj, men endnu være, så udtørrer korkpropperne, hvis den er for lav og vinen ødelægges. Luftfugtigheden skal derfor ligge over 40 % og under 75 %. Ideelt set, skal den være mellem 70 og 75 %.

Vinens udvikling

Det primære formål med at opbevare vin, er at de over tid udvikler sig til endnu større og bedre vin, end da de blev købt. Denne komplicerede proces er mere detaljeret beskrevet under lagring.