vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > S

Syrah

FAKTASyrah
  • OphavSyrah
  • FarveBlå
  • OprindelseFrankrig
  • Primære områdeCôtes du Rhône
  • DuftnoterSolbær, ribs, blåbær, brombær, viol, trøffel, lakrids, peber, kød
  • Synonymer

Syrah er en af de helt store druesorter, der efterhånden er plantet i hele verden. Vinene der produceres på druen, varierer kolossalt efter land. I Frankrig benyttes den i Rhône, hvor der laves komplekse vine, mens den i Australien laver tunge og næsten sorte vine, der ligger milevidt fra dem i Rhône. Fra Californien kommer en helt tredje variant, der er mere balanceret end Australien, men langt blødere end dem fra Frankrig.

Syrah i verden

På trods af at Syrahs næsten kan findes over alt på kloden i dag, er den faktisk temmelig følsom overfor klimaet. I Rhône er det kun i de bedste egne den har ideelle betingelser. Her ses den primært i Nordrhône, hvor den til gengæld egenhændigt står bag de bedste af vinene. Veldrænet stenholdig jord er med til at holde på varmen i Nordrhône. De to betingelser opfyldes Côte-Rôtie og Hermitage, der også er blandt de absolut dyreste vine fra Rhône.

Anderledes er det i Australien. Her er der ofte sol og varme nok. Udfordringen er undgå overmodning, hvilket giver søde kvabsede vine uden syre. Men i bestræbelserne på at skabe en national Côte-Rôtie, blev der i 1980 og 1990'erne plantet en masse Syrah i Australiens koldeste egne. Det viste sig overraskende nok, at var for koldt her. I stedet for at blive til komplekse vine, førte det til lettere grønne vine. De bedste Syrah-vine i Australien kommer fra meget gamle vinstokke i Barossa Valley.

Smagen af Syrah

I alle tilfælde bidrager Syrah til en intens farve og smag. Derudover er der to arketyper af indenfor smag og stil af Syrah, som repræsenteres af henholdsvis Nord Rhône og Australien. I Nord Rhône er tanninerne markante og eftersmagen er ganske tør. Smagsmæssigt er druen mineralsk og minder bærmæssigt om morbær, ofte krydret med frisk sort peber og brændt gummi. Man bruger jævnligt ordet animalsk og kødfuld, selvom det kun er Pinot Noir og Mouvèdre der er ægte animalske.

De oversøiske varianter, med Australien i spidsen, er til gengæld mere koncentrerede, sødere og har mere frugt. Viskositeten har ligeledes fået et nyk og vinen til nærmest virke tyk. Smag de to op i mod hinanden og det er næsten svært at tro at det er samme drue. Hvor den oversøiske variant næsten kan virke for sød og fed, kan den i Rhône virke voldsomt tør og animalsk. I mellem de to yderpoler dyrkes der Syrah stort set alle andre steder. Klimaet er afgørende for, om vinen hælder til den sødladende side eller den mineralske.