Cabernet Sauvignon
- OphavCabernet Sauvignon
- FarveBlå
- OprindelseFrankrig
- Primære områdeBordeaux
- DuftnoterHindbær, brombær, blåbær, grøn peber, lakrids, nellike, røg, solbær, cedertræ, tobak
- Synonymer
Cabernet Sauvignon og Merlot er de to grundpiller i vin fra Bordeaux. Men i dag er de ikke blot grundpiller i Bordeaux, de er også plantet alle andre steder på kloden, hvor solen skinner. Cabernet Sauvignon er ikke specielt krævende hvad angår klima og jordbund. Det betyder dog langt fra, at vinene smager ens uanset hvor de kommer fra.
I forhold til Merlot er Cabernet Sauvignon rig på tannin og farve. Det betyder, at vine på Cabernet Sauvignon kræver længere tids lagring, før de bør drikkes, end vine på Merlot. Det betyder også, at de ofte er ganske velegnet til at lagre. Gode Cabernet Sauvignon vine kan snildt gemmes 20 år. Omvendt kan de billige vine fra Sydamerika og Australiens varmeste områder, drikkes umiddelbart efter frigivelsen. Jo mere varme druen får, jo sødere bliver vinene ofte og jo hurtige kan de drikkes.
Cabernet Sauvignons typiske kendetegn er solbær. Solbærren kan være altdominerende, især i billige vine fra oversøiske lande, mens den bliver mere afdæmpet med alderen. De store vine fra Bordeaux udvikler med alderen elegante vine med fløjlsbløde tanniner med noter af cedertræ og tobak.
Klima
Cabernet Sauvignon modnes sent og kræver en vis varme, men kan ellers dyrkes i stort set alle egne, hvilket den da også gør. Den dyrkes i mange forskellige omgivelser og er dermed god til at illustrere det lokale klimas virkning på vinens stil. Bordeaux er det omtrent det nordligste hvor den kan modnes. Det er også årsagen til, at årgangene i Bordeaux svinger så meget. I nogle år, er der simpelthen ikke sol nok til at vinene modes tilstrækkeligt. Men omvendt er der ikke for meget varme, så når forholdene er gunstige, fremstilles her nogle af de bedste eksemplarer på hvad Cabernet Sauvignon kan udrette. Vinen her har masser af blød frugt, ikke for meget alkohol, og en god balance mellem tannin og syre. Det er moderate og lette vine. Klimaet i New Zealand er en tand køligere og vinene herfra er derfor lidt lysere og tyndere, dvs. har en letter krop, en Bordeaux. Drager vi mod Washington eller det nordøstlige Italien, opnås lidt mere fylde og frugt end Bordeaux, men vi bevæger og os stadig i den lette og delikate afdeling.
I den anden ende af skalaen finder vi de oversøiske flasker. Hvis omgivelserne byder på ubegrænset solskinstimer, findes næsten blommemodne vine med stor og fyldig krop. Disse vine er især kendt i Californien i USA og går under navnet Napa Cabernet. Det er meget dybe vine, der tangerer det sorte. Alt er pumpet, både farve, duft, smag og frugt. Denne type vin kan også findes i Australien, hvor balancen svinger meget alt efter om alkoholen og varmen er holdt i ave eller ej. I de varme egne bydes på Ribena, mens der i de kølige egne er fokus på solbær med mynte og eukalyptus, i en fin balance med alkoholen.