Châteauneuf du Pape
Kort over Côtes du Rhône i Frankrig
Châteauneuf du Pape er kongen af rødvin fra sydrhône. De bedste af slagsen har et stort lagrinspotentiale og giver vine med aromatisk duft af provence urter kombineret med fuld krop og en fed tekstur. 90-95% af den producerede vin er rødvin, resten er hvidvin. Vinene må laves på 13 forsekllige druesorter. Ud over at producere den bedste vin, er Châteauneuf du Pape den størst målt på kvantum. Populariteten betød en overgang, alt hvad der stod Châteauneuf du Pape på, kunne sælges til en høj pris. Det devaluerede den generelle kvalitet kraftigt og der kom alt for mange ringe og tynde vine på markedet. I dag er den generelle kvalitet højnet, men det samme er priserne, som starter højt i forhold til resten af det sydlige Rhône.
Geografi
Størstedelen af vinmarkerne er tilplantet med Grenache, der er en druesort som har det bedst under en bagende sol. I Châteauneuf du Pape gør den det bedre end noget andet sted i Frankrig. Dernæst er Châteauneuf du Papes terroir i særklasse. Potentialet er ganske enkelt meget højt og de producenter der formår at udnytte det, frembringer store vine.
Modernister, traditionalister og avantgarden
Der laves både vin af enkeltproducenter og fra de store kooperativer. Ikke overraskende, er det vinene fra enkeltproducenterne som er de mest interessante og de bedste. Der er meget stor forskel på stilen, som kan opdeles i tre lejre: modernister, traditionalister og avantgarden. Den klassiske stil, som traditionalisterne praktiserer, består primært af Grenache. Derudover fjernes stængler ikke fra druerne, hvilket efterlader mere garvesyre i mosten. Mosten lagres på store træfade modsat den populære brug af nye små egefade. Endeligt klares og filtrere vinen kun ganske lidt eller slet ikke. Det resulterer i en Châteauneuf du Pape der er som den har været i mange generationer. Det er en vin med fuld krop, der er generøs, rund og mild, med megen alkohol og et tilsvarende stort lagringspotentiale, typisk 10-15 år.
Modernisterne har den filosofi, at en Châteauneuf du Pape skal være frugtig og let tilgængelig. Det betyder også at den hurtigt ryger på flaske og kan drikkes så snart den rammer markedet. En del af producenterne benytter at helt eller delvist kulsyregæring, som kendes fra Beaujolais. Vinene har også tillægsnavnet Provences' Beaujolais. Det giver lige præcis de omtalte frugtige og let tilgængelige vine. Resultatet er lyse og lette vine, der kompleksitetsmæssigt også er ret enfoldge. De har et lavt indhold af garvesyre og ikke noget større lagringspotentiale
Endelig er der avantgarden, der laver vine som bryder de fleste spilleregler. Det kan være vine fremstillet på 100 % Grenace, der ydermere udsættes for faglagring på nye egefade. Andre laver vine med meget lavt indhold af Grenache. De fleste producenter filtrerer og klarer ikke deres vine. Generelt er de i kraftig opposition til modernisterne og kan ses som en raffinering af traditionalisternes gennemprøvede metoder. Nogle af de bedste Châteauneuf du Pape findes blandt disse producenter.
Druerne
Der må benyttes hele 13 forskellige druesorter i Châteauneuf du Pape. Det betyder selv sagt, at stilen alene varierer enorm, da producenten kan kombinere druematerialet på et utal af måder. Nogle laver vine på 80-100% Grenache, mens andre kun benytter meget små mænger Grenache. Men i gennemsnit består størstedelen af en flaske Châteauneuf du Pape af Grenache.
Producenter
De bedste producenter er Château Beaucastel, Domaine de Beaurenard, Domaine Henri Bonneau, La Bosquet des Papges, Les Cailloux...
Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Counoise, Grenache Blanc, Grenache Noir, Mourvèdre, Muscardin, Picardan, Picpoul Blanc, Picpoul Noir, Roussanne, Syrah, Terret Noir, Vaccarèse
Årgangstabel for Châteauneuf du Pape
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.