AlkoholstyrkeAlkoholstyrke er et mål for en vins koncentration af ethylalkohol, også kaldet ethanol. Styrken kan måles på flere forskellige måder. Den mest almindelige målestok er grader. Målet angiver antal liter ren ethanol i 100 liter vin. Graden af alkohol svarer til vinens volumenprocent. Den kan angives som % eller som ° (grader). Hvis der er 12 % alkohol i en flaske vin på 75 cl., svarer det til 9 cl. ren alkohol. 14 % svarer til 10,5 cl. ren alkohol. Det er faktisk en forskel på 17 %. Der er altså omkring 1/5 mere alkohol i en vin på 14 % frem for en på 12 %. Alkoholstyrken i en vin, der ikke er blevet forstærket, ligger normalt mellem 9 % og 16 %. De fleste ligger i dag mellem 12,5 og 15 %, hvilket er en del højere end for 20 år siden. Det skyldes primært klimaforandringer, men også et modefænomen, hvor forbrugerne ønsker kraftigere og mørkere vine, dvs. mere modne fenoler. Det opnås ved at plukke druerne senere, hvilket resulterer i mere alkohol, dybere farve og højere ekstrakt. På den anden side er der en tendens til at de bedste vine fra varme himmelstrøg, reduceres i alkoholstyrke, dog uden at placere sig i den lettere ende. I Europa skal gæret druesaft nå 8,5 % og under 15 % før det må kaldes vin. Dog ingen regler uden undtagelser. Fine tyske vine kan godt ligge under de 8,5 % mens Italiens Amarone ofte sniger sig over de 15 %. Alkohol er et produkt af gæringen af druesukker, som er et produkt af fotosyntese. Fotosyntese aktiveres af sollys og alkoholstyrken er derfor som udgangspunkt proportional med hvor tæt på Ækvator en given vinmark befinder sig. Topografi og makroklima spiller også ind, dvs. højde, geologiske forholde og vejr samt udbytte.