Farve
Farven på en vin er den mest ligefremme analyse man kan lave. Den siger noget om hvilken vintyper der er tale om, kraften og alderen. Det er farvepigmenter der giver vinen sin farve. Farvepigment stammer fra druens fenoler. Farven afhænger i høj grad af valget af druesort, da farven sidder i druens skal, og ikke i mosten. Macerationen, som er del af vinificering, er derfor afgørende for farven, læs mere under Vinifikation. Jo kraftigere en vin er, jo dybere bliver farven. Med alderen bevæger en rødvin sig farvemæssigt fra lilla til rød til brunlig.
Der findes ikke en endegyldig farveskala for vine, da vin er organisk og langsomt skifter farve med alderen. Vinene kan derfor potentielt antage alle farver mellem hvid og de mørkeste gule, brune og røde nuancer. Generelt kan man dog se, at jo yngre en vin er, jo lysere er den og jo ældre den bliver, jo mere brunlig bliver den. Helt unge hvidvine kan være hvide eller grønne, mens unge rødvine er lilla og violette.