Barolo (DOCG)
Kort over Barolo i Italien
Det siges om Barolo, at den er vinenes konge og kongernes vin! Større kan det vist ikke blive. Barolo har sit velklingende navn fra landsbyen Barolo, der ligger i Langhe. Barolo har en kendt lillebror, Barbaresco, som den ofte sammenlignes med. Fællestrækkene er, at Barolo og Barbaresco altid laves 100% på Nebbiolo. Nebbiolo er den kvalitetsmæssige bedste blå sort i Piemonte.
En Barolo er som ung lukket og præget af barske tanniner. Men allerede efter et par år begynder den gradvist at åbne op. Farven skifter til teglrød og bevæger sig over mod orange, jo ældre en Barolo bliver. Duften er meget kompleks og indeholder alskens røde bær og mørke frugter. Aromaerne spænder over både florale elementer og mørkere noter som trøffel, chokolade og lakrids, der alle ændres jo ældre den bliver. Frugten går fra at være frisk til tørret. Det samme gælder for de florale elementer, der går i retningen af tørrede blomster og urter. En Barolo er en aromabombe, der skifter karakter med alderen, men uden at miste sin intensitet.
De to Barolo-skoler
Der er flere skoler indenfor Barolo, hvor man i grove træk kan inddele dem i den nye og den gamle skole, eller traditionalisterne om man vil. Vine af den nye skole har en blødere garvesyre, er bedre balanceret og kan drikkes tidligere - uden at give afkald på Barolos dyder. Den nye skole kan endda finde på at lagre vinen på nye træfade, hvilket er helt utænkeligt for traditionalisterne, der sværger til lang tids langring på gamle træfade, som ikke præger vinene med moderne elementer som fx vanille. Ikke helt overraskende mener traditionalisterne ikke, at den nye skole laver vin, som bør kaldes for Barolo. De står for lang tids modning på gamle træfade og det skal der ikke laves om på. Udbuddet af Barolo er dog så stort, så der er god plads til begge skoler - og vinene har trods alt mere til fælles, end de er forskellige.
Kommunerne i Barolo
Der er 11 kommuner i Barolo, hvoraf Barolo er én af dem. De fem angivne på kortet er de mest interessante. Fra de enkelte kommuner er der igen enkelte marker, som yderligere fremhæves. Eksempler herpå er Roche og Conca. Opdelingen ligner nærmeste det franske Cru-system, dog uden af være officielt klassificeret.
Kommune | Karakteristika | Marker |
La Morra | Lette, delikate, næsten feminine vine, som dog er meget komplekse. Dufte af røde bær, skovbund, svampe og trøfler. | Roche, Conca |
Barolo | Minder om dem fra La Morra, men lidt mindre rafinerede og til gengæld mere struktur og fylde. | Cannubi, Brunate |
Castiglione Falletto | Stadig elegante vine, men endnu mere struktur og fylde end Barolo. Vinene kræver også mere tid til at modne. | Monprivato, Bric' del Fiasc, Roche, Villero |
Montforte d'Alba | Mørke og kraftfulde vine, som duftmæssigt nærmer sig tørret frugt og tjære. Meget højt garvesyreindhold og dermed stort lagringspotentiale. | Bussian Soprana, Ginestra, Mosconi, San Giovanni |
Serralunga d'Alba | Minder om Montforte d'Alba, kraftige vine med meget tannin, som kræver mange års lagring. 70% af produktionen laves af Fontanafredda. | Boscareto, Briccolina, Cascina Francia, Falletto, Marenca, Lazzarito, Ornato, Rionda, San Rocco |
Lagring af Barolo
En god Barolo kan typisk gemmes 10-20 år og nogle 50 år. Desværre er markedet på det seneste blevet bombarderet med billige Baroloer, som på ingen måde lever op til de karakteristika som ellers kendetegner en god Barolo - så forvent ikke at få en god oplevelse på tilbud.
Årgangstabel for Barolo
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.