vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > G

Gamay

FAKTAGamay
  • OphavGamay
  • FarveBlå
  • OprindelseFrankrig
  • Primære områdeBeaujolais
  • DuftnoterRibs, kirsebær, banan, sort peber
  • SynonymerIngen kendte

Gamay er efterhånden ikke at finde udenfor Frankrig og Schweitz længere. Det er en druesort, som producerer lyse, lette og aromatiske vine. I dag er Gamay indbegrebet af Beaujolais, som stort set er det eneste sted i verden druen dyrkes. I dette område, dvs. Bourgogne, kan den i mange tilfælde producere mere karakterfulde vine, end dem der ellers laves på Pinot Noir, da Gamay ikke er så følsom overfor klimaet. Dermed ikke sagt, at Gamay laver bedre vine end de ægte Bourgogne lavet på Pinot Noir - langt fra. Men i dårlige år, kan Pinot Noir virke tynd og skarp, mens Gamay er mere stabil. I Bourgogne Passetoutgrain laves en blandingsvin, hvor op til 70% består af Gamay og resten af Pinot Noir. Men ellers laves resten af den røde Bourgogne på ren Pinot Noir.

Gamay tilhører ikke eliten af druesorter, men giver alligevel gode lette vine, som kan nydes let afkølet i stedet for rosé eller hvidvin. Vinen har en markant duft af pære, banan, kirsebær, ribs, og sort peber. Vinene har et lavt indhold af tannin, er bløde med god syre og alkoholindholdet er moderat - alt i alt, en ideel kølig sommervin, der har mange af de samme karakteristika som en hvidvin.