KompositionDen endelige vin kan aldrig blive bedre end det råmateriale den er lavet af. Men selv med druemost af højeste kvalitet, kommer der ikke nødvendigvis hverken en subjektiv eller objektiv god vin ud af det. Det er ønologens fornemste opgave at komponere en vin, der får det absolut maksimale ud af druemosten. Denne proces er så afgørende, at der ofte benyttes højtprofilerede vinkonsulenter til jobbet - Michel Rolland er en af de mest kendte. Onde tunger vil påstå, at vinen i så fald altid afspejler konsulentens personlige præferencer, i stedet for at være et produkt af land, område og producent. Design af en vinVinen sammensættes af råmaterialetObjektiv kvalitet| vin i balanceSubjektiv kvalitet| personligt prægVinens levetid afgøres her Ofte vil ønologen have adskillige fade eller tanke med vin til rådighed. Det kan være forskellige druesorter eller most fra samme druesort, men fra forskellige marker. Det bedste resultat er subjektivt, men helt objektivt, bør vinens grundelementer som garvesyre, syre, sødme og alkohol, være i balance. Skal vinen drikkes umiddelbart efter frigivelse, nedtones syren og garvesyren. Herefter er det op til ønologen at sætte sit personlige aftryk på vinen.