GarvesyreGarvesyre eller tannin, som det også kaldes, er en fenole. Tannin mærkes på gummer, gane og tænder og giver en fornemmelse af tørhed i munden. Dette kaldes også for adstringens. Samme følelse opstår, hvis et tebrev har trukket for længe - munden snører sig sammen. Garvesyren kommer fra druernes skal, sten og stilke. Mængden afhænger herefter af længden af ekstraktion, gæring samt brug af egefade. Garvesyren blødgøres med alderen og er essentiel for en vins lagringspotentiale. Det er væsentligt at bemærke, at hvidvin ikke har garvesyre, da skallerne ikke er med under gæringsprocessen. Læs mere under vinifikation. En vins garvesyre ændres markant gennem en vins levetid. Den gennemgår følgende faser:Ung: En ung vin er ofte præget af en mærkbar hård og meget tør garvesyre, der er i ubalance.Livlig: Når garvesyren topper, er vinen meget livlig, garvesyren er mærkbart til stede og genererer maksimalt mundvand. En vin kan befinde sig i denne fase i adskillige år. Franske Cru vine er fremstillet til at nå denne fase fra de er 8-15 år. For en frugtdreven vin nås denne tilstand væsentligt hurtigere.Moden: Efter garvesyren har toppet, nedbrydes dens evne til at generere mundvand og i stedet kommer vinens syre og frugt længere frem. Vinen siges at være moden.Overmoden: En overmoden vin er langsomt i forfald - den er ved at dø. Den mister sin krop og struktur.Død: Når garvesyren er død, bliver den harsk, bitter og hård i eftersmagen - dette markeres med den stærkt stigende tendens kurven har i slutningen af sit liv.Styrke Styken af garvesyren kan defineres som:Blød: Bløde tanniner føles runde og lette.Tør: En vin med tørre tanniner føles blød og giver en god fylde, det giver en balanceret vin. Vine som Bourgogne og Rioja ligger her.Hård: En vin med hårde tanniner føles fast og siges at have struktur.Harsk: En vin med harske tanniner er meget rig på tannin som helt vil dominere vinen, hvis ikke der er tilstrækkeligt med frugt, syre og alkohol. Vine fra det nordlige Rhône og Piemonte ligger her. Struktur og kvalitet Ud over styrken af garvesyren, kan dens struktur og kvalitet også defineres:Fin: Fine tanniner er bløde og resulterer i en velbalanceret vin. Her benyttes ofte tillægsord som silke og fløjl.Grov: Grove tanniner føles markant i munden og virker derfor ubalanceret i forhold til resten af vinen.Død: Døde tanniner føles meget hård og grov, de dominerer total vinen.