Valpolicella (DOC)
Kort over Veneto i Italien
Navnet Valpolicella kommer af det latinske Val poly cella, som betyder dalen med de mange kældre. Den almindelige Valpolicella vin er mørk og kendetegnes ofte af en bitter undertone, der kan minde om umodne kirsebær eller kirsebærsten. Der produceres store mænger vin i Valpolicella og den oprindelige produktionszone er udvidet markant. Derfor findes der nu en Valpolicella Classico zone, som angiver området hvor de oprindelige Valpolicella vine blev fremstillet. Dernæst laves en kraftigere Ripasso-udgave og en koncentreret Passito-udgave, der både fås i en sød og en tør udgave.
Der fremstilles fire forskellige vintyper i Valpolicella:
- Valpolicella - hverdagsvin
Valpolicella Superiore - bedre hverdagsvin - Ripasso - mini Amarone
- Amarone tør Amarone - se Amarone della Valpolicella DOCG
- Recioto sød Amarone
Ripasso
I mellem de to yderpoler, den klassiske Valpolicella og Passito vinene, findes Ripasso. Den kaldes også for en fattigmands-Amarone eller mini-Amarone. Rispasare betyder at passere igen og det er netop det specielle ved Ripasso. Man tager en traditionel Valpolicella vin og hælder over kvaset fra Amarone-fremstillingen. Dels presser man de sidste smagsnuancer ud af Amaronen og dels begynder vinen igen at gære, da der stadig vil være sukker i kvaset. Det giver en mere fyldig vin, som optager farve og fylde fra den tidligere vin. Ripasso opnår en højere alkoholstyrke, grundet den længere gæringstid. Alkoholstyrkeen ligger på 13,5% til 14,5%. Der er flere varianter af fremstillingsprocessen, som dog alle benytter materiale fra tidligere fremstilling. Vinene minder ofte mere om en kraftigere og mere fyldig Valpolicella Superiore, fremfor en lille Amarone, som de tit fremstilles som. Årgangstabel for Valpolicella
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.