vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å
Artikler > P

Pradikät

Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvalitetskategori, Qualitätswein mit Prädikat, tilføjes et prædikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen. Vinen skelnes fra hinanden ved at analysere sukkerindholdet i vinen, også kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestemmer altså prædikatet.

Det tyske pradikät system

PrädikatVintypeBeskrivelseMin. mostvægtMin. alkohol
KabinettTør vinLette og ofte elegante vine, der går fra knastørre til lettere søde. Er vinen tør eller halvtør angives det som henholdsvis Trocken eller Halbtrocken, er den sød, angives dette ikke.67-82°Oe7%
SpätleseSemi sødSent høstet, men det er faktisk lige gyldigt hvornår den er høstet, blot den lever op til modenhedsgraden.76-90°Oe7%
AusleseSødUdvalgt høst. Søde vine der næsten er cremede. Der findes også enkelte tørre Auslese, som ofte er angivet på etiketten.83-100°Oe7%
BeerenausleseSødSød110-128°Oe5,5%
EisweinSødSamme modenhedsgrad som Beerenauslese, men her skal druerne have fået frost.110-128°Oe5,5%
Trocken-beerenausleseÆdel råd, sødIntense og søde vine, der dog er sjældne og derfor også kostbare. Det er sjældent at der går ædelt råd i druerne, hvorfor vinene kun laves 2-3 gange pr. årti.150-154°Oe5,5%
En Auslese er ikke nødvendigvis bedre end en Kabinett, den er heller ikke nødvendigvis sødere end en Kabinett. Som udgangspunkt følger prisen og sødmen dog Oechsleværdien.