Tyskland
Kort over Tyskland i Tyskland
- Størrelse: Verdens 9. største vinland (kvantum)
- Areal: 357.000 km2
- Indbyggere: 82,2 mio.
- Opdeling: 13 kvalitetsregioner
- Bedste regioner:
- Primære druesort: Riesling
Tyskland har de seneste 20 år gennemgået en dramatisk udvikling, der har vendt op og ned på alt, ikke mindst deres noget særegne kvalitetssystem, som bygger på druemostens sukkerindhold ved høstning. I 1984 blev der solgt flere end 175 millioner flasker af den søde og meget billige tyske Liebfraumilch. Der var bekymrende lav interesse for kvalitet og oprindelse af vinen, bare den smagte ens år efter år, hvilket netop er hvad en Liebfraumilch gør. Det gav Tyskland et image som producent af billige søde hvidvine, primært for ældre og helt unge mennesker.
I dag har markedet ændret sig, der er større efterspørgsel efter tørre hvidvine og ikke mindst efter kvalitet frem for kvantitet. De tyske producenter var sene til at se, eller måske erkende, denne udvikling og fortsatte med at producere billige sødlige hvidvine. Eksporten af Liebfraumilch er i dag næsten halveret og der er kommet lang større fokus på kvalitet og ikke mindst på produktion af rødvin. Når tyskerne vil, kan de producere vine uden sammenligning, der er perfekte partnere til mad.
Druesorter
Der benyttes omkring 135 forskellige druesorter i Tyskland, hvoraf de 100 benyttes til hvidvin og de 35 til rødvin. Det er med til at understrege, at Tyskland først og fremmest er en hvidvinsnation. Men siden 1980'erne er efterspørgslen efter rødvin steget og 35% af vinmarkerne er i dag tilplantet med rødvinsdruer.
Druesort | Farve | Andel | Popularitet |
---|
Riesling | Hvid | 22% | Stigende |
Müller-Thurgau | Hvid | 13% | Faldende |
Spätburgunder | Rød | 11% | Konstant |
Dornfelder | Rød | 8% | Faldende |
Silvaner | Hvid | 5% | Faldende |
Grauburgunder | Hvid | 4% | Stigende |
Blauer Portugieser | Rød | 4% | Faldende |
Weißburgunder | Hvid | 4% | Stigende |
Kerner | Hvid | 4% | Faldende |
Trollinger | Rød | 2% | Konstant |
Over tid har der været mange udskiftninger i toppen af mest plantede druesorter. Indtil det 20. århundrede var Elbling den mest plantede druesort, den er i dag helt ude af top 10 listen. Herefter blev Silvaner den mest populære, som igen blev vippet af pinden i 1960'erne af Müller-Thurgau, der er en meget højtydende sort. Fra midten af 1990'erne vandt Riesling indpas og besidder i dag stadig tronen. Riesling i Tyskland
De tyske vinmarker er dramatisk anlagt. Det er stejle skråninger der løber langs de kendte floder Rhinen, Mosel og Nahe. Undergrunden varierer i stor stil, hvilket genfindes i vinene, som generelt er meget præget af deres terroir. Riesling er den altdominerende sort. I Tyskland opnår den sit ypperste udtryk. Druen modner sent og det let kølige klima i Tyskland gør, at den ikke bliver overmoden, så den vigtige syre bibeholdes. Vine på Riesling har en enestående evne til konstant at udvikle sig. Ung Riesling er frisk og mineralsk med syrlige noter af citrus, grapefrugt, grønne æbler og en snert fersken. Efter nogle år på flaske begynder vinen at udvikle sig og kompleksiteten stiger. Samtidig bliver syren blødere, vinen får større krop og den bliver mere tør. Historie
Tysk vitikultur kan dateres tilbage til et sted mellem 1. og 4. århundrede. Ikke meget er kendt omkring den periode og vi skal 1.000 år frem, før vinproduktionen begynder at ligne den vi kender i dag. Spätburgunder kan dateres tilbage til det 14. århundrede og Riesling til det 15. århundrede. I middelalderen voksede den tyske vinproduktion kraftigt og man mener, at den på et tidspunkt var op til fire gange så stor som i dag. De vinregioner der i dag dyrkes, er i store træk de samme som under middelalderen, men antallet af vinstokke og marker er reduceret. I 1775 blev høsten i Rheingau forsinket, da kureren som skulle skyde høsten i gang blev to uger forsinket. Det resulterede i, at Riesling vinstokkene utilsigtet blev angrebet af ædel råd. Overraskende resulterede dette i delikate søde vine, som blev navngivet Spätlese, der betyder sent høst. I 1787 introducerede man begrebet Auslese og dermed var man igang med af diffentiere mellem de senthøstede druer og grundlagde det tyske prædikat system.
Tysk vinlov, klassifikation og oprindelsesgaranti
Tysklands seneste vinlov stammer fra 1971. Systemet er markant anderledes end det man benytter i de fleste andre lande.I Tyskland spiller område, høstudbytte, syreindhold etc. ingen rolle for hvor en vin kvalitetesmæssigt bliver placeret. Det eneste der betyder noget, er sukkerindholdet i druerne ved høsttidspunktet. Jo højere det er, jo bedre kvalitet - ifølge systemet. Tyskland har nogle af verdens mest nordlige vinmarker, hvorfor fuld modning altid har været et problem. Tanken bag systemet er således, at jo mere modne druerne er, jo mere sukker udvikles der, og jo bedre bliver vinen.Det betyder desværre, at nogle bevidst søger efter druesorter, som giver et højt indhold af sukker, men ikke nødvendigvis giver god vin, frem for at kæmpe med den lidt mere kræsne Riesling, som er landets stolthed.
Klassifikation af tysk vin
Navn | Fork. | Kvalitet | Beskrivelse |
---|
Tafelwein | | Bordvin | Simpel bordvin, uden angivelse af oprindelse. Kun ca. 2-3% af al tysk vin havner her. |
Landwein | | Bordvin | En kategori til simpel vin med angivelse af distrikt. Skulle modsvare den franske Vin de Pays kategori, men kategorien bruges stort set ikke. Sammen med Tafelwein dækker disse to kattegorier kun ca. 5%. |
Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete | QbA | Kvalitetsvin | Kommer fra et af de 13 kvalitetsområder, men har ikke noget nærmere prædikat. Kravene er, at der skal være omkring 60 Oechsle i vinen, det er kun nok til omkring 7% alkohol. For at hæve alkoholstyrkeen tilsættes sukker, jo mere der tilsættes, jo mindre naturligt vin er der tilbage. Vinene er ofte ens år efter år. |
Qualitätswein mit Prädikat | QmP | Kvalitetsvin | Her må der ikke tilsættes sukker, det naturlige sukkerindhold afgør derfor hvilket prædikat vinen får. Den samme mark kan godt lave vidt forskellige prædikatsvine to forskellige år, alt efter klimaet. |
Hvis en tysk vin er placeret i den bedste kvalitetskategori, Qualitätswein mit Prädikat, tilføjes et prædikat. Et prædikat er en udmærkelse eller en skelnen.Vinen skelnes fra hinanden ved at analysere sukkerindholdet i vinen, også kaldet Oechsle. Sukkerindholdet bestmmer altså prædikatet.Det tyske pradikät system
Prädikat | Vintype | Min. mostvægt | Min. alkohol |
---|
Kabinett | Tør vin | 67-82°Oe | 7% |
Lette og ofte elegante vine, der går fra knastørre til lettere søde. Er vinen tør eller halvtør angives det som henholdsvis Trocken eller Halbtrocken, er den sød, angives dette ikke. |
Spätlese | Semi sød | 76-90°Oe | 7% |
Sent høstet, men det er faktisk lige gyldigt hvornår den er høstet, blot den lever op til modenhedsgraden. |
Auslese | Sød | 83-100°Oe | 7% |
Udvalgt høst. Søde vine der næsten er cremede. Der findes også enkelte tørre Auslese, som ofte er angivet på etiketten. |
Beerenauslese | Sød | 110-128°Oe | 5,5% |
Sød |
Eiswein | Sød | 110-128°Oe | 5,5% |
Samme modenhedsgrad som Beerenauslese, men her skal druerne have fået frost. |
Trocken-beerenauslese | Ædel råd, sød | 150-154°Oe | 5,5% |
Intense og søde vine, der dog er sjældne og derfor også kostbare. Det er sjældent at der går ædelt råd i druerne, hvorfor vinene kun laves 2-3 gange pr. årti. |
En Auslese er ikke nødvendigvis bedre end en Kabinett, den er heller ikke nødvendigvis sødere end en Kabinett. Som udgangspunkt følger prisen og sødmen dog Oechsleværdien.