vinlex.dk

-et vinleksikon

VinlandeSpanienAndalusienSpanien > Andalusien

Andalusien

Kort over vinregion Andalusien

Kort over Andalusien i Spanien

Andalusien er Spaniens mest sydlige provins. Andalusien er kendt for sine hedvine, nærmere bestemt Sherry. Selvom der også laves almindelig vin, er det suverænt hedvinene der gør sig bemærket. Der laves både lyse og friske Sherryer, Fino og Manzanilla, og fyldige koncentrerede PX'er, der henviser til druesorten Pedro Ximénez.

Det er især klimaet der gør Andalusien velegnet til fremstilling af Sherry. Området kan klimatisk opdeles i tre zoner. Det kølige område mod vest, hvor Atlanterhavet er med til at nedkøle vinmarkerne. Her finder vi Jerez y Manzanilla, som står for Andalusiens bedste Sheery. Dernæst har vi områderne omkring Málaga, længst mod syd, og den tørre og meget varme Montilla-Moriles DOC. De to sidste zoner er mest egnet til at fremstille sød dessertvin, der laves på Pedro Ximénez og Moscatel druerne.

Foruden den Pedro Ximénez er druesorten Airén også værd at nævne. Dernæst vinder de internationale sorter mere og mere indpas.

FAKTADruesorter i Andalusien
    Baladí, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Garrido Fino, Lairén, Listán Blanco, Macabeo, Merlot, Moscatel, Moscatel Morisco, Palomino Fino, Pedro Ximénez, Romé, Sauvignon Blanc, Syrah, Tempranillo, Torrontés, Zalema