vinlex.dk

-et vinleksikon

A B C D F G I K L M N O P R S T V W X Z
Luk
Druesorter > T

Tempranillo

FAKTATempranillo

Tempranillo er for mange indbegrebet af spansk rødvin, ikke mindst udødeliggjort igennem Riojavinenes indtog fra 1980'erne og frem. Men også de oversøiske lande har taget Tempranillo til sig og det i en sådan grad, at sorten er blevet 10-20-doblet i Australien siden årtusindskiftet. Og det er egentligt ikke så underligt, for Tempranillos karakteristika passer perfekt til de oversøiske ganer: mørk, fyldig, lavt syreindhold og milde tanniner - næsten en beskrivelse af en klassisk Australsk vin. Dernæst er Tempranillo som skabt til fadlagring på nye egetræsfade, som kun booster alle parametrene yderligere.

Tempranillo er plantet stort set over hele Spanien, dog under mange forskellige synonymer. Dens højborg er Rioja og Ribera del Duero. De klassiske vine er dem fra Rioja, som emmer af vanilje og jordbær, der stammer fra de nye Amerikanske egefade. Men sådan er al Tempranillo ikke. Der findes mere komplekse vine med mere syre og bedre balance, om man vil. De kommer fra køligere egne, som ofte ligger 500-1000 moh. Det opnås bland andet i Ribera del Duero og Toro, som hører under regionen Castilla y León. Her laves nogle af de bedste vine i 800 meters højde, hvor dagen er varm, men nætterne væsentligt koldere. Det giver en unik kombination af fylde og kraft, samtidig med at en vigtig del af syren er bevaret.