Bolgheri (DOC)
Kort over Toscana i Italien
Bolgheri er ikke det der ligger længst fremme i folks bevidsthed når man tænker på vin fra Toscana. Men kendere vil vide, at her udrettes små mirakler. For 30 år siden var Bolgheri da også helt ukendt vinland. Men i dag er området faktisk verdensberømt. I Toscana er det normalt Sangiovese der frembringer de store vine, men sådan er det ikke i Bolgheri. Her er det Bordeaux-sorterne Merlot og Cabernet Sauvignon som er stjernerner. Efter manges opfattelse, yder Cabernet Sauvignon i Italien ikke bedre, end det gør i netop Bolgheri.
Det hele begyndte med Tenuta San Guido. For mere end 60 år siden blev 1 ha. tilplantet med Cabernet Sauvignon, selvom Sangiovese ville have været et mere naturligt valg. Indtil 1968 blev vinen konsumeret privat, men fra det år besluttede man sig for også at sælge den. Ejeren var gift ind i Antinori familien, som i sig selv er en italiensk vininstitution. En dygtig ønolog blev tilkaldt indenfor familien. Hans opgave var at lave den første vin, som fik navnet Sassicaia. Vinen blev år for år forbedret indtil den i 1978 gav genlyd i hele den etablerede vinverden. I en blindsmagning i London 1978, slog Sassicaia årgang 1972 alle sine konkurrenter, inklusive topvine fra Bordeaux. En sådan begivenhed går ikke ubemærket hen, den kan næsten måle sig med den legendariske Parisersmagning. Herefter var kimen lagt til begrebet Supertoscanere. Normalt bliver Supertoscanske vine deklassificeret som IGT vin, men lige præcis Sassicaia har fået særstatus og må sælges sin vin som Bolgheri DOC.
I dag er Tenuta San Guido blandt de førende producenter i Italien. Sassicaia er stadig en verdensstjerne og prissat derefter. Men også Antinori og Angelo Gaja er topprofiler, som begge producerer små mirakler i Bolgheri.
Årgangstabel for Bolgheri
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.