Crozes-Hermitage (AOC)
Kort over Côtes du Rhône i Frankrig
Det er nærliggende at betragte Crozes-Hermitage som en billigere og lettere version af Hermitage. Trods ligheder, kan langt de fleste vine fra Crozes-Hermitage på ingen måde sammenlignes med dem fra Hermitage. Området er stort og der produceres store mænger vin. Desværre er den gennemsnitlige kvalitet i bedste fald kun middelmådig. Kvaliteten svinger meget, fra middel til fremragende. De bedste vine kommer fra vinmarker på sydvendte bjergskråninger omkring byen Gervans. Her består jordbunden primært af granit.
Stilen
Stilen minder om Hermitage men er mindre intens og har er i højere grad domineret af Provence krydderier og sorte oliven. Mikroklimaet er mindre gunstigt end Hermitage, hvorfor druerne ikke modnes i samme grad. De bedste vine har en medium til fuld krop med toner af røg, peber og solbær. De skal drikkes omring 5 år fra høståret. De bedste kan dog gemmes omkring 10 år.
Foruden rødvin består ca. 10 % af produktionen af hvidvin. Det er kødfulde og solide vine, der skal drikkes umiddelbart efter frigivelse.
Årgangstabel for Crozes-Hermitage
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.