Cava (DO)
Kort over Katalonien i Spanien
Oprindeligt hed alle mousserende vine produceret i Spanien, Cava. EU-regler forbød denne navnekonvention, så i dag er det kun mousserende vine fra Catalunã, eller Katalonien, der må benytte betegnelsen. Mange Cava vine kommer således fra Penedès og ikke Cava DO som man kunne tro. Reglerne fra 1986 bestemte, at 160 byer må benytte Cava navnet.
Cava skal ligesom Champagne have en anden gæring på flasken. Vinen må kun laves af druesorterne Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Chardonnay, Pinot Noir og Subirat - ofte er den dog lavet 100% på Macabeo.
Ordet Cava er katalansk og betyder egentligt kælder og henviser til, at den færdige vinproduktion foregår under jorden. Det blev med tiden synonym med mousserende vine, fremstillet efter Champagne-metoden. Cava er som regel blødere og lidt sødere end fransk Champagne.
Chardonnay, Garnacha Tinta, Monastrell, Parellada, Pinot Noir, Viura, Xarel-lo