Condrieu
Kort over Côtes du Rhône i Frankrig
Navnet Condrieu kommer af det franske coin de ruisseau, der kan oversættes til hjørnet af bækken. Her laves udelukkende hvidvin og altid 100 % på Viognier. En druesort mange mener stammer fra Condrieu. Det er ikke mange år siden, at Viognier stort set var ukendt og nærmest kun blev dyrket i Condrieu. I takt med at popularitet og pris for en flaske Condrieu er steget de sidste 15 år, er det samme sket for udbredelsen og kendskabet til Viognier. Druesorten dyrkes nu både i USA, Australien, Chile og Argentina og har i det hele taget opnået en lynkarriere sent i livet.
Udbyttet i Condrieu er meget småt og der produceres kun omkring 30.000 flasker årligt, hvilket gør vinene til nogle af verdens mest sjældne. Kvaliteten er dog meget høj og prisen afspejler heldigvis både kvalitet og efterspørgsel. Trods den globale udbredelse af Viognier, er Condrieu stadig stedet hvor druen yder sit bedste og mest autentiske udtryk.
Stilen
Condrieu har en delikat og aromatisk duft af ferskner, tørret frugt og hvide blomster. Kroppen er fyldig og teksturen kan være lige så fed som Chardonnay. Viognier har et naturlig lavt syreinhold, hvilket stiller store krav til producenten, for at undgå at vinene bliver kvabsede. Nogle producenter benytter fadlagring, men der fremstilles også ren vine helt uden fadlagring.
Lagringspotentiale
Der er ikke entydig meninger om lagringspotentialet for Condrieu. Nogle mener, at det er en af de få luksushvidvine, som kan drikkes unge, dvs. 2-4 år efter høsten. Andre mener den skal ligge mindst 4 år og gerne op til 8 år. Uanset hvad, er Viognier ikke rig på naturlig syre, hvorfor vinene bør drikkes inden de falder sammen og kommer i ubalance.
Årgangstabel for Condrieu
Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.