Vinlande > Italien > Piemonte

Piemonte (DOC)
Appellationer

Kort over vinregion Piemonte
Piemonte

Piemonte er en af de absolut bedste regioner i Italien og dermed også i verden. Det skyldes især Nebbiolo-druen, som egenhændigt står bag de store vine fra Barolo og Barbaresco. Piemonte er dog meget mere end de to vine, hvad det store antal DOC'er og DOCG'er også understreger. Der er hele 7 DOCG'er og 45 DOC'er. Den nemmeste måde at adskille områderne, er via deres primære druesort, som i høj grad er baseret på lokale kvalitetssorter.

Druesorterne i Piemonte

Kvalitetsmæssigt er det Nebbiolo der producerer det bedste vine i Piemonte, men kvantitativt er det Barbera og Moscato Bianco, der dominerer. Nebbiolo er ubetinget den store stjerne i Piemonte. Den yder sit bedste i Barolo og Barbaresco. Den er plantet på de bedste bjergskråinger, 150-400 moh., for at få optimal sol, da den modner sent. Dernæst kommer Barbera, som primært kendes fra Barbera d'Alba og Barbera d'Asti. Traditionelt set, har Barbera vinene dog været hverdagsvinen og dermed en væsentlig billigere og enkel vin. Men i dag laver nogle af de store Baroloproducenter også Barbera, hvilket løfter den til helt nye højder. Kvaliteten kan derfor i nogle tilfælde måle sig med Barolo, men kompleksiteten er en helt anden, så de to vintyper bør ikke sammenlignes. Den sidste væsentlige røde sort i Piemonte er Dolcetto. Der er 7 DOC'er til Dolcetto. Vinen er mindre fyldig, meget frugtig og forfriskende.

På hvidvinssiden er det især Asti på druesorten Moscato Bianco, der er kendt. Asti er den lettere søde mousserende variant af Champagne. Cortese står bag de mere elegante stille hvidvine.

Klima og geologi i Piemonte

Piemonte grænser op til Frankrig og Schweiz og ligger omkrandset af bjergkæderne Alperne og Appenninerne. Piemonte betyder da også for fødderne af bjergene. Foruden bjergkæderne, beslaglægger Po flod og dal et stort område. Det tilbageværende areal som er egnet til vindyrkning, er kun 30%. Der er stor højdemæssig diversitet i Piemonte, hvilket også udmønter sig i temperaturforskelle. Bjergkæderne og dalen skaber den meget omtalte tåge, som præger Piemonte i efteråret. Hele dalen er simpelthen dækket af et tæppe af tåge, som menes at være gavnlig for modningen af især Nebbilo. Nebbiolo høstes sent, helt hen i slutningen af efteråret. Nebbilo menes ligefrme at have fået sit navn af tage, danebbia betyder tåge.

Selvom Piemonte ligger på samme breddegrad som Bordeaux, er der stor forskel på mikroklimaet de to steder. Temperaturen om vinteren er lavere og der falder væsentligt mindre nedbør. Klimaet, og dermed også vinene, er altså langt fra dem der produceres i Syditalien, hvor der er væsentligt varmere.

Druesorter i Piemonte

Arneis, Barbera, Bonarda, Bonarda di Gattinara, Brachetto, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cortese, Croatina, Dolcetto, Erbaluce, Favorita, Freisa, Grignolino, Moscato Bianco, Nebbiolo, Picutener, Pinot Nero, Ruchè, Sauvignon Blanc, Uva Rara, Verduno, Vespolina