Lazio
Kort over Lazio i Italien
Der dyrkes store mængder vin i Lazio, men der er meget langt imellem noget som er bare en smule over jævnt. Der produceres primært hvidvin, desværre er de mest udbredte sorter ikke blandt italiens bedste, men istedet anonyme varianter af Malvasia og Trebbiano. Dernæst tillader de fleste DOC'er, at høstudbyttet overstiger 100 hl/ha, hvilket ikke just fremmer koncentrationen af vinene.
De store mængder vin afsættes primært til Roms indbyggere, turister og restauranter, der er derfor ikke afsætningsproblemer og dermed heller ikke et decideret incitament til at opprioritere kvaliteten. Der laves selvfølgelig god vin i Lazio, men flaskerne er i mindretal og der skal ledes efter dem - de færreste DOC'er fra Lazio er fx almen kendte.
Aleatico, Barbera, Cesanese Comune, Cesanese di Affile, Greco, Malvasia Bianca di Candia, Malvasia Bianca Toscano, Malvasia del Lazio, Malvasia di Candia, Montepulciano, Rossetto, Sangiovese, Trebbiano Bianco, Trebbiano di Soave, Trebbiano Gialla, Trebbiano Romagnolo, Trebbiano Toscano