vinlex.dk

-et vinleksikon

VinlandeFrankrigCôtes du RhôneRhône NordHermitageRhône Nord > Hermitage

Hermitage (AOC)

Kort over vinregion Hermitage

Kort over Côtes du Rhône i Frankrig

Hermitage står sammen med Côte Rôtie for de største rødvine i det nordlige Rhône. I de korrekte hænder fremstilles vine uden sammenligning, men kvaliteten svinger meget, så Côte Rôtie og Cornas kan i mange tilfælde matche Hermitage. Hermitage ligger på den østlige bred af Rhône, mens Côte Rôtie ligger på den vestlige. Alene det, adskiller vinene. Der fremstilles primært rødvin på ren Syrah, men der må tilsættes op til 15 % Marsanne og Roussanne, selvom det i praksis sjælden sker. Hvidvinen fremstilles oftest på ren Marsanne, selvom Roussanne også er tillad. Viognier er ikke tilladt, som i Côte Rôtie. Derudover laves også en dessertagtig hvidvin kaldet vin de paille.

Historie

I det 19. århundrede var Hermitage den dyreste rødvin man kunne opdrive i Frankrig, dvs. dyrere end Bordeaux og Bourgogne, som i dag langt har overhalet Hermitage på pris. Hvidvinen var endda endnu dyrere. Prisen skyldes efterspørges fra både indland og udland, navlig Amerika. Dengang blev vinen også brugt til at blande i de store vine fra Bordeaux, for at give farve, dybde og struktur. Som de fleste andre regioner, blev Hermitage ramt af Phylloxera, Den Store Depression i 30'erne og af de to verdenskrige. Hermitage har altså svingen mellem af være blandt de dyreste vine i verden, til stort set ikke at producere vin og tilbage igen til at være en af de mest undervurderede vine helt op i 1980'erne. I dag findes der næppe undervurderede vinregioner, som i en længere periode forbliver netop undervurderede. I dag er prisen på Hermitage igen oppe på et meget højt niveau, men stadig billigere end en Bourgogne Grand Cru.

Geografi

Hermitge består af tre bakker. Længst mod vest finder vi den største granitbakke der også har den største hældning. Den består mestendels af vinmarken Les Bessards. Lidt længere mod øst finder vi l'Hermitage, Le Méal og Les Greffieux. Disse marker betegnes som hjertet af Hermitage og producerer de største vine. Længere mod øst finder vi den næste bakke, der rummer marker som Maison Blanche, Les Beaumes, Les Rocoules og Péleat. Af nævneværdige vinmarker på den tredje bakke finder vi Les Murets, Les Diognières og La Croix. Højden falder fra vest mod øst, så de førstnævnte marker er generelt bedst. Jordbunden varierer fra mark til mark og der kører en endeløs debat om jordens indflydelse på vinen. Det er svært at sige noget generelt om denne forskel, så i sidste ende kommer det an på producenten.

Stil og lagringspotentiale

De røde kan lagres 5-40 år, mens de hvide skal ligge 3-25 år. Vinene besidder altså et bemærkelsesværdig lagringspotentiale og de bør ikke drikkes unge. De rød vine er rige, har fuld krop og er rig på tannin - deraf lagringspotentialet. Som ung har vinene en duft af solbær, sort peber, tjære og modne mørke bær. Med alderen udvikler de en bouquet der kan minde om en Pauillac, med cedertræ og krydderier. De hvide har ligeledes en fuld krop kombineret med en unik bouquet bestående af urter, mineraler, nødder og ferskner. Som unge er det primært ananas, fersken og honning der pryder duften. Med alderen udvikler vinene en bouqet af ristede nødder og sherry.

FAKTADruesorter i Hermitage

Årgangstabel for Hermitage

Årgangstabellen viser, hvor god kvaliteten generelt er for området, for det pågældende år. Jo højere en score, jo bedre er årgangen.

2017

95

2016

92

2015

97

2014

87

2013

88

2012

92

2011

92

2010

97

2009

98

2008

79

2007

89

2006

92

2005

89

2004

85

2003

96

2002

78

2001

89

2000

87

1999

95

1998

90