Fakta om vinen
Type
Rødvin
Producent
Antinori
Årgang
2005
Alkohol
13.5%
Skruelåg
Nej
Økologisk
Ja
Druer
Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Land
Bolgheri
Område
Italien
Kort over vinregion Bolgheri


Årgang 2005
93
Pris
595,00 kr./1 stk.
Forhandler
Vild med vin

Brugerne synes
0 har vurderet vinen:

Tignanello 2005

595,00 kr. hos Vild med vin ved køb af 1 stk.
Tignanello 2005 2005

Tignanello er en kultvin og var med til at puste gang i begrebet Supertoskaner. Tignanello så første gang dagens lys i 1971 hvor Antinori lavede en fadlagret vin på Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc fra Chianti, hvor man ellers kun lavede vin på Sangiovese tilsat lidt grønne druer. Det var egentligt ikke en ny tanke, for man havde allerede siden 1920 eksperimenteret med Bordeaux-sorter. Men Tignanello var den første fra Antinoris hånd der gav genlyd i hele verden og som cementerede, at stor vin fra Chianti ikke nødvendigvis var lavet på Sangiovese.

Årgang 2005 har en rubinrød farve, er dyb og mørk. Kraftig aromatisk næse med masser af mørk frugt som solbær, blåbær og skovbær. Krop og smag er fyldig med blød frugt, figne, cedertræ og krydderier. Vinen er på moderate 13,5 % alkohol, men trods det har den en stor og fyldig kroppen, som i de gamle god dage, hvor 14 og 15 % alkokol nærmest var i afdelingen for hedevin. En yderst kompleks vin, der fra første bekendtskab går rent ind. Hele vinen er i perfekt balance.

Tignanello er som skrevet en Supertoskaner, altså en vin lavet på Bordeaux-sorter. Disse aner er bestemt også tilstede og den kunne således godt minde om en Bordeaux. Med 85 % Sangiovse i årgang 2005, består den primært af Sangiovse, men jeg ville tro at Sangiovese og Cabernet Sauvignon var byttet rundt, for her er mere Bordeaux end Chianti.

Drikkemoden nu, men vil kunne gemmes yderligere nogle år, måske enddag meget længere, som mange af vinene har ry for. Jeg har set vine tilbage fra 60 og 70 på restauranter, så mon ikke også en 05 kan gemmes en håndfuld år endnu?

Vinanmeldelse oktober 2013 af LBJ.

Flere vinanmeldelser fra Bolgheri (1)

Rødvin fra Bolgheri

middel god meget god fremragende exceptionel